top of page
Olli

Verkkokaupan pimein tunti

Updated: Oct 3, 2019

Suosittelee - ei suosittele; sanapariin tiivistyy paljon asiakaskokemuksen mittaamisesta ja arvioinnista (esim. NPS-indeksi). Alunperin henkilökohtaisesta suosittelusta ollaan verkkokaupan kasvun myötä siirrytty myös digitaaliseen suositteluun, joka tehdään näkyväksi tähtiarvosanoilla tai suoralla "suosittelen: kyllä/ei" -tiedolla. Tämä jälkimmäinen tieto on kullanarvoista palveluiden ja tavaroiden myyjille, varsinkin yhdistettynä arvosteluiden sisältöön, sillä perusteet yleensä annetuille tähtiarvosanoille vaihtelevat suuresti. Ja meille tärkeintä on, että saamme paljon ja laadukasta koulutusaineistoa tekoälyllemme.


Kun koulutimme tekoälyä tunnistamaan tiedon tuotteen suosittelusta vajaan miljoonan suomalaista verkkoarvostelusta (keskimäärin tuotteita suositellaan todella paljon, neljässä arvostelussa viidestä on tuotetta myös suositeltu), huomasimme siinä sivussa mielenkiintoisen, mutta merkitsevän yksityiskohdan:


Yöllä tuotteet saavat keskimäärin pienemmän arvosanan ja niitä suositellaan vähemmän.


Osuus suositelluista tuotteista. huom. asteikko välillä 60-90 %

Kun katsotaan, paljon suositteluherkkyys poikkeaa keskiarvosta, tulee kuva vielä dramaattisempi :


Kuvasta huomataan suositteluherkkyyden olevan korkeimmillaan ennen aamukymmentä, nousevan pienestä klo 10-11 laskusta klo 16 ja siitä laskevan tasaisesti kohti pimeintä tuntia, klo 02-03, jolloin suositteluherkkyys laskee yli 6 % keskiarvosta. Käytännössä siis yksi tuote kymmenestä jää ilman suosittelua verrattuna esim. aamupäivään.


Mitä tästä siis opitaan:


1. Vuorokauden ajalla on väliä

2. Yöllä ei jaksa aina olla positiivinen

3. Aamu koittaa aina, mutta lounaalla väsyttää

4. Suositteluja ei kannata pyytää keskellä yötä, joka kymmenes arvostelu saattaa jäädä ilman suosittelua


-O

Comments


bottom of page