• Olli

Miten arvosanat muodostuvat verkkokauppojen arvosteluissa

Viime viikolla löysimme verkkokauppojen pimeimmän tunnin: ajat, jolloin ihmiset suosittelevat arvostelemiaan tuotteita keskivertoa vähemmän. Se pohjasi vajaalla miljoonalla arvostelulla kouluttamaamme tekoälyyn, ja nyt tarkastelemme, miten tuotteiden arvosanat jakautuivat alkuperäisessä datassa.


Arvosanajakauma

Arvosanoissa painottuu selkeästi neljän ja viiden tähden arvostelut. Kaikista arvosteluista yli 80 % on itse asiassa näitä. Veikkaan, että pääsyynä tähän on vaan kauppiaiden tekemä tuotteiden karsinta: harva tahtoo pitää inventaariossa kovinkaan pitkään huonoja arvosteluja saanutta tuotetta.


Entä sitten kuinka suurta osaa minkäkin arvosanan saanutta tuotetta on suositeltu?

Tulokset miellyttävät symmetriasta pitävän silmää: 90 % neljän tai viiden tähden arvosanan saanutta tuotetta suositellaan, ja 10 % yhden tai kahden tähden arvosanan saanutta tuotetta suositellaan. Kolme tähteä saanut voi mennä kumpaan suuntaan tahansa. Käytännössä siis tuote voi olla älyttömän huono ja sitä joku silti suosittelee tai se voi olla arvostelijan mielestä täydellinen, mutta ei siltikään suosittele sitä.


Arvosana antaa näin ihan hyvän suunnan arvioida, suositellaanko tuotetta, mutta arvosteluiden ja suositteluiden taustalla oleviin syihin auttaa tekoäly, kuten teimme Samsungin ja Applen tapauksessa.


-Olli0 comments

Ota yhteyttä

+358 50 536 1074 

info@sometrik.com

Leppäsuonkatu 9 B

00100 Helsinki

y-tunnus: 2646647-4

Käytämme evästeitä sivuston välttämättömiin toimintoihin kuten yhteydenottolomakkeiden roskapostisuojaukseen (Google reCaptcha).  Rekisteri ja tietosuojaselosteet